Ғалымдар шикі тағамның адам ағзасына зиянды екенін анықтады
АҚШ-тағы Гарвард университеті мен Сан-Францискодағы Калифорния университетінің ғалымдары шикі көкөністердің ағзаға тигізетін әсерін анықтады.
Биологиялық эволюцияның доценті Рейчел Кармодидің айтуынша, пісірілген тағамның құрамында көп қоректік заттар бар. Маман мен әріптестері бұл гипотезаны тышқандармен жүргізілген тәжірибеде растады. Кеміргіштердің бірнеше тобына әртүрлі тағамдар, шикі және пісірілген ет берілді. Сондай-ақ шикі және өңделген көкөністер берді.
Шикі және пісірілген ет берілген кеміргіштер тобының арасындағы айырмашылық аз екені белгілі болды. Шикі көкөністерді жеген тышқандардағы және пісірілген тағам берілген кеміргіштердегі ішек микрофлорасы айтарлықтай айырмашылық бар. Шикі тағам жеген кеміргіштерде пайдалы бактериялар әлдеқайда аз болды. Сонымен қатар салмағын жоғалтты, әлсірей бастады.
Содан кейін ғалымдар экспериментті адамдарда қайталады. Шикі көкөністердің адам ағзасына әсері бірдей болды.